Gezonde voeding

Gezonde voeding

De Belgisch bevolking heeft een hoog BMI. Zeker in vergelijking met 2004, waarna het BMI in stijgende lijn verdergaat. Dit is geen goede evolutie voor de gezondheid.

Velen kennen de talrijke voordelen van gezonde voeding, maar worden toch verleid naar een koek, zakje chips, glaasje wijn, ... Wees ervan bewust dat uw biefstuk niet enkel gevolgen kent voor uw lichaam en uw gezondheid, maar ook voor het milieu. De boodschap: als u kiest voor een lekker stukje vlees, geniet ervan. Neem rustig de tijd om te eten.

Bekijk wat voor u haalbaar is om gezonder te zijn, zoals meer groenten eten, kleinere porties, voldoende water drinken, ...

Meer informatie over de vernieuwde voedingsdriehoek vindt u hier.


Beweging

Beweging

Tijdens de werkuren bewegen werknemers te weinig. Amper 20% van de jobs in Vlaanderen zorgt voor voldoende beweging. Afwisseling tussen zittend en rechtstaand werk is zeker aangeraden.

Probeer elke 30 minuten het zitten te onderbreken. Ga naar het toilet, haal wat water, ... Zoek het niet te ver. Om aan de dagelijkse 10 000 stappen te komen, kan u de trap nemen in plaats van de lift, misschien eens met de fiets of te voet naar het werk gaan als u weet dat u de auto niet nodig hebt die dag. Neemt u het openbaar vervoer? Stap dan eens een halte eerder af en doe de resterende route te voet.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen licht, matig en hoog intensief bewegen. Licht en matig intensief bewegen doet u best dagelijks. Wissel af met wekelijks een hoog intensieve activiteit.

Licht intensief bewegen is bijvoorbeeld staand bellen, wandelen naar een printer op afstand. Hierbij blijft uw ademhaling en hartslag normaal en kan u nog op een rustig tempo praten. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld de trap nemen of lopen naar die vergadering twee wandelgangen verder waar u net iets te laat voor bent. Uw ademhaling en hartslag zijn sneller, maar ook nu bent u nog in staat om op een rustig tempo te praten. Hoog intensief bewegen doet u best na de werkuren. Denk hierbij aan lopen, fietsen, trappen oplopen met boodschappen,... Uw ademhaling en hartslag zijn veel sneller en het praten verloopt moeizamer. U kan ook beginnen zweten.

Bewegen is goed voor onze gezondheid. U werkt overtollig vet weg, voelt zich fitter en gelukkiger.

Graag meer informatie over de bewegingsdriehoek? Klik hier.